Fouten maken is hip. Als je een image search op google doet over fouten maken, is het resultaat een overweldigend aantal instagram hipster afbeeldingen met inspirerende citaten over de meerwaarde van fouten. Fouten maken is onmisbaar voor je ontwikkeling en je mag er vooral niet bang voor zijn. Het lijkt soms echter alsof je er zoveel mogelijk moet maken om echt succesvol te kunnen worden. Deze rethoriek doet erg denken aan #YOLO-achtige praktijken. Het idee dat fouten een must zijn voor persoonlijke ontwikkeling is niet incorrect, echter er zijn een aantal factoren waar rekening mee gehouden moet worden om daadwerkelijk persoonlijke ontwikkeling te bewerkstelligen.
Anderen gingen je voor!
Persoonlijke ontwikkeling kun je op verschillende manieren bereiken. Persoonlijke ervaring is natuurlijk een heel effectieve manier en misschien wel de beste, maar stimuleert de focus hierop in sommige gevallen ook niet eigenwijs gedrag? Er zijn heel veel mensen om je heen die in vergelijkbare situaties hebben gezeten als jij. Jouw groei proces kan een stuk harder gaan als je niet alle fouten die je kunt maken, hoeft te maken. Je kunt alles vragen aan je netwerk; opa’s en oma’s, ouderejaars, huisgenoten, je ouders, vrienden die iets al hebben gedaan wat jij nog wilt doen. Waarom zou jij het wiel opnieuw uitvinden als al die kennis en ervaring gewoon, gratis, op straat te vinden is?! Je kunt veel leren van de mensen in je netwerk. Zelfstandigheid en autonomie houden niet altijd in dat je alles zelf moet doen, maar ook dat je op eigen initiatief afstapt op degenen om je heen die jou verder kunnen helpen. Stel vragen, weet waar de kennis en ervaring te vinden is in je netwerk!
Own your mistakes
Wanneer je fouten maakt, kan het soms andere gevolgen hebben dan je had voorzien. Je kunt bijvoorbeeld anderen kwetsen of met werk opzadelen waar zij niet bepaald op zaten te wachten. Niet bepaald een ticket tot succes. Je kunt het op een dergelijk moment niet laten bij het citeren van een hipster plaatje. Om werkelijk te groeien als persoon moet je doorpakken op de situatie die zich dan voordoet en erkennen dat jij verantwoordelijk bent voor een fout en de mogelijk ongewenste gevolgen. Het houdt wellicht in dat je zelf je fout moet herstellen en je excuses moet aanbieden. Het zal niet altijd even prettig zijn, maar het is een onvermijdelijke stap tot ontwikkeling en zelfontplooiing.
(Persoonlijk) succes wordt niet bereikt door enkel fouten maken
In zijn bestseller zelfhulpboek “The Seven Habits Of Highly Effective People” omschrijft Stephen Covey zeven eigenschappen waar succesvolle mensen aan voldoen. Het boek wordt nog steeds massaal gelezen en gebruikt door trainers, coaches en leiders over de hele wereld. De zeven eigenschappen zijn opgedeeld in delen; namelijk het ontwikkelen van afhankelijkheid naar zelfstandigheid. Volgens Covey is dat de manier om positieve wederzijdse afhankelijkheid en daardoor hoge persoonlijke effectiviteit te bereiken. Er zijn binnen deze ontwikkeling zeven stappen die je doorloopt.
1. Wees proactief
2. Begin met het einde in gedachte
3. Belangrijke dingen eerst
4. Denk in termen van win-win
5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden
6. Werk synergetisch
7. Houd de zaag scherp
Covey’s boek onderkent ook het belang van ‘trial en error’, maar onderschrijft ook het belang van persoonlijk leiderschap en effectiviteit. De zeven eigenschappen van Covey zijn een meer gerichte aanpak om persoonlijke groei te stimuleren dan lukraak dingen te proberen. Zie het als een meer systematische benadering van je groei proces.
Leren en persoonlijke groei vergt het lef om naar jezelf te kijken en te zien waar je krachten en je valkuilen zich bevinden, zonder jezelf te veroordelen. Door je eigen acties af en toe eens onder de loep te nemen, word je bewust van je gedrag. Waar komt je gedrag eigenlijk vandaan? Hoe is jouw gedrag beïnvloed door je omgeving of je achtergrond? Dergelijke vragen kunnen soms leiden tot confronterende conclusies. Wil je daar wel aan? Kun je omgaan met de minder wenselijke antwoorden? Het durven aangaan van deze confrontatie alleen al is één van de vele opbrengsten en een aanjager van persoonlijke groei.
Natuurlijk moet je niet bang zijn om fouten te maken. Je maakt je hele leven ongetwijfeld fouten en het zou enorm saai worden als je niets meer durfde te ondernemen, omdat je bang bent om iets fout te doen. Fouten zorgen ervoor dat je weet wat wel en niet werkt en soms leiden ze tot creatieve ideeën, maar fouten zijn niet per definitie goed. In onze samenleving hebben we fouten gestigmatiseerd en dat is jammer, maar het tegengeluid dat je vooral zoveel mogelijk fouten moet maken in je leven is een tamelijk lichtzinnig concept. Je mag fouten maken, maar de meerwaarde ervan komt pas tot uiting als je deze
erkent en er verantwoordelijkheid voor neemt. Ze zijn essentieel voor ontwikkeling en verbetering als je er maar optimaal gebruik van maakt. Daarnaast is het wellicht verstandig om gebruik te maken de middelen die beschikbaar zijn om je leercurve een boost te geven, want een extra zetje in de rug is altijd welkom. Je bent nooit uitgeleerd, houd het maar in gedachten: fouten maken hoeft niet, maar mag altijd.